Публикувано на Оставете коментар

Как да се грижим за скалп със себорея?

Какво е себореята?

Себореята е здравословен проблем изразен като кожно заболяване, който може да засегне скалпа и да доведе до прекомерно производство на мазнини, но може да се появи и в други области на тялото, там където има много себум-продуциращи жлези. Себумът е естествената мазнина, която се произвежда от кожните жлези и е необходим за мазненето на кожата и косата, което ги предпазва от прекомерно изсушаване.

При себореята кожните жлези произвеждат твърде много себум, който причинява увеличена омазненост на кожата. Това може да доведе до появата на мазни, зачервени и излющващи се участъци, свръхчувствителност на кожата на главата, свръхпроизводство на мазнини, раздразнение и възпаление на кожата. Симптомите на себореята включват суха, лющеща се кожа или омазняваща се кожа, която е чувствителна на допир.

Себореята е често срещана при хора с мазна кожа и се счита, че генетиката, стресът, хормоналните промени и увреждане на кожата може да допринесат за нейната появата. Лечението на себореята включва използване на специални шампоани и продукти за грижа на кожата и косата, които съдържат съставки, контролиращи производството на себум от жлезите. Дерматолозите могат да предложат и други лекарства и процедури с антибиотици, стероидни кремове или лазерна терапия, които са съобразени с лечението на по-тежки случаи на себорея.

Ето няколко съвета за грижа за скалпа със себорея:

 1. Избор на подходящ шампоан: Изберете шампоан, който е специално формулиран за скалп със себорея. Тези шампоани съдържат специални съставки, които ще помогнат да се намали производството на мазнини и да се подобри здравето на скалпа. Избягвайте използването на шампоани с агресивни химикали, като например сулфати.
 2. Измиване на косата редовно: Измивайте косата си поне два пъти седмично, за да отстраните излишните мазнини и замърсявания, които пречат на себума да се освободи навреме от жлезите където се натрупва. Не използвайте твърде гореща вода, за да избегнете допълнително изсушаване на скалпа, което също стимулира свръх производството на себум.
 3. Не използвайте горещи инструменти за оформяне на косата: Горещите инструменти, като например маша, преса, твърде гореща струя на сешоара, могат да допринесат за увеличаване на производството на мазнини, които да увредят скалпа.
 4. Избягвайте носенето шапки: Шапките могат да допринесат за задържане на мазнините ( чрез ограничаване достъпа на свеж въздух и кислород до скалпа – “проветряване”) и да доведат до изостряне на симптомите на себореята.
 5. Потърсете съвет от дерматолог: Ако симптомите на себореята продължават потърсете съвет от дерматолог. Той ще може да ви препоръча специални лекарства или терапии, които ще помогнат да се подобри здравето на скалпа.

Грижата за скалпа със себорея е особено важна, за да се предотвратят допълнителни здравословни усложнения и да се поддържа здрава кожа и коса.

Какви продукти и съставки са подходящи при скалп със себорея?

При скалп със себорея е важен избора на продукти, които съдържат съставки, които спомагат да се намали производството на мазнини, и които предотвратяват възпалителните процеси в кожата на главата. Това са някои от съставките и продуктите, които са подходящи за скалп със себорея:

 1. Салицилова киселина – тази киселина има антибактериални и противовъзпалителни свойства и може да помогне за премахване на излишните мазнини и кожните клетки на главата.
 2. Пироктон оламин – този състав е известен с антибактериалните си свойства и може да помогне за контролиране на микробите на кожата, които могат да допринесат за появата на себорея.
 3. Клотримазол – това е друг състав, който има антибактериални свойства и може да помогне да се поддържа здравето на кожата на главата.
 4. Шампоани със съдържание на цинк – цинкът е важен минерал, който може да помогне за контролиране на производството на мазнини на кожата и да подобри здравето на скалпа. Шампоани с цинк може да бъдат намерени в аптеките и магазините за красота.
 5. Шампоани със съдържание на селен – селенът е друг важен минерал, който може да помогне за контролиране на производството на мазнини на кожата и да подобри здравето на скалпа.
 6. Шампоани с етерични масла – някои етерични масла, като чаено дърво, мента и лавандула, могат да имат антибактериални свойства и да помогнат за укротяване на себореята.

Винаги е важно да се консултирате с дерматолог или стилист, които да ви помогнат да изберете продуктите най-подходящи за вашата кожа и коса.

Вашият отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *