Публикувано на Оставете коментар

Как да си направим оцветяващ шампоан за боядисана коса?

Ако искате да си направите оцветяващ шампоан за боядисана коса в домашни условия, можете да използвате следния метод:

Съставки:

 • Безцветен шампоан или балсам за коса
 • Пигмент в цвета, който желаете да добавите към шампоана (можете да използвате пигменти за коса, които се продават в магазините за козметика или специализирани онлайн магазини)

Ето стъпките, които може да последвате:

 1. Започнете с малко количество шампоан или балсам за коса. Ако искате да направите по-голямо количество шампоан, можете да пропорционално увеличите съотношението на съставките.
 2. Добавете малко количество пигмент в цвета, който желаете да получите. Започнете с малко количество и постепенно добавяйте повече, докато постигнете желания оттенък. Разбъркайте добре, за да се разпредели пигмента равномерно.
 3. Проверете цвета на сместа, като я нанесете на малка пробна част от косата. Ако цветът е твърде слаб или не отговаря на вашите очаквания добавете още пигмент и разбъркайте добре.
 4. След като сте постигнали желания оттенък, прехвърлете сместа в подходяща опаковка, например празна бутилка от шампоан или балсам, с капачка или помпа за по-лесно ползване.
 5. Затворете опаковката и разклатете я добре, за да се разпредели пигмента равномерно в шампоана.
 6. За да използвате оцветяващия шампоан, нанесете го върху влажна коса като масажирате нежно, както обикновено. Оставете го да подейства за няколко минути (продължителността може да варира в зависимост от интензитета на цвета, който искате да получите). След това изплакнете обилно с вода.

Важно е да помните, че резултатът може да варира в зависимост от начина на боядисване на косата и цвета, който имате в момента. Оцветяващият шампоан обикновено е временно решение и цветът ще започне да се измива с всяко изплакване на косата. По този начин можете да освежите и поддържате цвета на боядисаната коса за времето между процедурите на боядисване.

Ето някои примерни съотношения за смесване на шампоан с пигмент:

Размерите на съставките могат да варират в зависимост от интензитета на цвета, който искате да получите. Въпреки това, може да използвате следното примерно съотношение:

 • 100 мл безцветен шампоан или балсам за коса
 • 1-2 чаени лъжички (5-10 мл) пигмент в желания цвят (количество може да се промени според интензитета на цвета, който искате)

Друго съотношение:

 • 3/4 безцветен шампоан или балсам за коса
 • 1/4 пигмент в желания цвят
 • Разбъркайте добре, до получаване на хомогенна смес

Това е само ориентировъчно съотношение. Винаги е добре да започнете с по-малки количества на пигмента и да го пробвате на пробна част от косата, за да видите резултата и да регулирате количеството според нуждите си. Ако цветът е твърде слаб, може да добавите още пигмент. Ако цветът е твърде наситен, можете да разредите сместа с повече шампоан или балсам.

Важно е да бъдете внимателни при добавянето на пигмента, за да не прекалите и да получите прекалено наситен или неестествен цвят.

Вашият отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *