Публикувано на Оставете коментар

Какво е оксидант?


Оксидантът е вещество, което се използва за окисляване на боята за коса. Той помага на боята да проникне в косъма и да придаде на косата желания цвят. Оксидантът се предлага в различни концентрации, като по-високата концентрация води до по-силно окисление и по-светъл цвят.

Оксидантът е важен компонент на боята за коса, но може да бъде и вреден за косата. Той може да изсуши, изтощи и дори да повреди косата. Затова е важно да използвате оксидант с подходяща концентрация за вашия тип коса и да следвате внимателно инструкциите за употреба.

Ако имате чувствителна коса или кожа и сте склонни към алергии е важно да използвате оксидант без амоняк. Амонякът е дразнещо вещество, което може да влоши състоянието скалпа и косата ви.

Ето някои съвети преди да използвате оксидант:

  • Използвайте оксидант с подходяща концентрация за вашия тип коса.
  • Не нанасяйте оксиданта директно на скалпа.
  • Разбърквайте оксиданта и боята за коса до получаване на хомогенна смес (емулсия без топчета от крема на боята, или неразбити участъци с чист оксидант).
  • Следвайте внимателно инструкциите за употреба.
  • Измийте косата с шампоан и балсам след като боята се окисли и премине препоръчаното време за престой.
  • Използвайте продукти за коса, които са подходящи за боядисана коса.

Ако имате някакви притеснения относно как се използва оксидант, е важно да се консултирате с фризьор.

Какво съдържа оксиданта?

Оксидантът съдържа водороден пероксид. Водородният пероксид е вещество, което се окислява, а това означава, че губи електрони. Когато водородният пероксид се окислява, той освобождава кислородни атоми. Окисляването на водородния пероксид е причина боята за коса да се окисли и да придаде на косата желания цвят.

Оксидантът може да съдържа и други съставки, като ароматизатори, вода, стабилизатори и консерванти. Амонякът се използва за отваряне на кутикулата на косъма, което позволява на боята за коса да проникне по-дълбоко в косъма. Водата се използва за разреждане на водородния пероксид и за улеснение на създаването на емулсия. Стабилизаторите се използват за предотвратяване на окисляването на водородния пероксид преди употреба. Консервантите се използват за предотвратяване на растежа на бактерии и плесени в оксиданта. Другите съставки са балсамиращи и омекотяващи косъма вещества.

Ако искате да научите повече за оксидантите, боите за коса, тяхното смесване и свойства, можете да го направите тук:

Вашият отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *