Публикувано на Оставете коментар

Как да се грижим за боядисана коса?

Грижата за боядисана коса е важна, за да запазите цвета й ярък и жизнен за по-дълго време. Ето няколко съвета за грижа за боядисана коса:

 1. Избягвайте топлата вода – Топлата вода може да изсуши косата и да я направи твърде чуплива. Използвайте хладка или топла вода, когато миете косата си, за да запазите цвета й по-дълго.
 2. Използвайте шампоан и балсам за боядисана коса – Шампоаните и балсамите специално разработени за боядисана коса могат да помогнат да запазите цвета й по-дълго и да я защитят от изсушаване.
 3. Избягвайте използването на преса за коса и други топлинни инструменти – Топлинните инструменти за стилизиране на косата могат да изсушат косата и да избледнее цвета.
 4. Използвайте UV защита – Слънчевите ултравиолетови лъчи могат да неутрализират цветният пигмент при боядисаната коса. Използвайте продукти за коса с UV защита, когато излизате на слънце.
 5. Използвайте маски и серуми за коса – Маските и серумите за коса могат да хидратират косата и да я направят по-мека и по-бляскава. Това също помага за запазването на цвета на боядисаната коса.
 6. Избягвайте честото миене на косата – Честото миене на косата може да отстрани мазнините от косата и да изсуши косата. Опитайте да измивате косата си по-малко често, за да запазите цвета й по-дълго.

Спазвайки тези съвети за грижа за боядисана коса, можете да запазите цвета на косата си ярък и жизнен за по-дълго време.

Публикувано на Оставете коментар

Как да се грижим за скалп с пърхот?

Какво е пърхот?

Пърхотът е състояние на скалпа, при което се образуват бели или сиви люспи с различна големина, които се отделят и падат по косата или на дрехите. Тези люспи са наистина мъртви кожни клетки, които се отделят от кожата на главата, когато тя се обновява. Нормално е да се появява пърхот от време на време, но ако е много или ако се появява често, или постоянно, то това вече може да се счита за проблем.

Причините за пърхота могат да бъдат много – суха кожа на скалпа, прекомерно омазняване на скалпа, чувствителност към продукти за коса, микробни или гъбични инфекции и други. Лечението на пърхота обикновено включва употреба на специални шампоани или други продукти за коса, които да спомогнат за намаляването на пърхота и да се повиши здравето на кожата на скалпа. В някои случаи, когато пърхотът е свързан с други здравословни проблеми, може да бъде необходимо да се консултирате с лекар или дерматолог.

Как да се грижим за скалп с пърхот?

Ако имате проблем с пърхот на скалпа, следните съвети може да помогнат да се грижите за него:

 1. Избягвайте използването на гореща вода при миене на косата: Горещата вода може да дразни кожата на скалпа и да я направи по-суха, което може да увеличи риска от появата на пърхот.
 2. Избягвайте употребата на продукти за коса, които могат да дразнят кожата на скалпа, като например гелове или лакове за коса. Изберете меки шампоани, които са специално формулирани за чувствителна кожа на скалпа.
 3. Масажирайте скалпа с леки кръгови движения, за да стимулирате кръвообращението. Това ще помогне да се намали сухотата на кожата на скалпа. чрез стимулиране на кръвообращението.
 4. Избягвайте да чешете скалпа, когато има пърхот, тъй като това ще раздразни кожата и може да увеличи риска от появата на пърхот.
 5. Ако използвате боя за коса, изберете такава, която не е твърде агресивна и не дразни кожата на скалпа.
 6. Ако се опитвате да се справите с пърхота чрез употреба на специални продукти за коса, бъдете търпеливи. На някои продукти може да отнеме време, за да дадат резултат.

Ако пърхотът на скалпа продължава да бъде проблем за вас се консултирайте с лекар или дерматолог, за да получите по-подробно лечение и съвети.

Какви продукти и съставки са подходящи при скалп с пърхот?

При избора на продукти за коса, които да използвате при проблем с пърхот на скалпа, следните съставки и продукти могат да бъдат полезни:

 1. Шампоани, които съдържат салицилова киселина – тези шампоани помагат да се премахнат мъртвите кожни клетки, които допринасят за появата на пърхот.
 2. Шампоани, които съдържат селен дисулфид – този състав е известен със своите антибактериални свойства и може да бъде ефективен при борба с пърхота.
 3. Шампоани, които съдържат кетоконазол – това е антифунгалена съставка, която може да помогне при пърхот, който е причинен от гъбички.
 4. Шампоани, които съдържат цинк пиритон – това е състав, който може да помогне да се намали възпалението на кожата на скалпа и да се ограничи развитието на пърхота.
 5. Шампоани, които съдържат екстракти от растения като алое вера, чаено дърво, лавандула или розмарин – тези екстракти могат да бъдат успокояващи за кожата на скалпа и да помогнат да се намали сухотата и раздразнението.
 6. Масла, като масло от чаено дърво, кокосово масло или масло от жожоба – тези масла могат да бъдат полезни при сухата кожа на скалпа, която може да допринесе за появата на пърхот.
 7. Съставки, като азелаинова киселина, витамин B6 и гама-линоленова киселина – тези съставки могат да бъдат полезни за намаляване на секрецията на мазнини на кожата на скалпа и за борба с пърхота, който е причинен от прекомерно омазняване.

Преди да използвате нов продукт за коса, винаги е добре да прочетете етикета и да се уверите, че съставките не са алергични за вас или няма да предизвикат нежелани реакции. Също така, ако имате сериозен проблем с пърхота на скалпа, е важно да потърсите съвет от квалифициран лекар или дерматолог.

Публикувано на Оставете коментар

Как да се грижим за скалп със себорея?

Какво е себореята?

Себореята е здравословен проблем изразен като кожно заболяване, който може да засегне скалпа и да доведе до прекомерно производство на мазнини, но може да се появи и в други области на тялото, по точно там където има много себум-продуциращи жлези. Себумът е естествената мазнина, която се произвежда от кожните жлези и е необходим за мазненето на кожата и косата, за да се предпазят от изсушаване.

При себореята кожните жлези произвеждат твърде много себум, който причинява увеличена омазненост на кожата. Това може да доведе до появата на мазни, зачервени и излющващи се участъци, свръхчувствителност на кожата на главата, свръхпроизводство на мазнини, раздразнение и възпаление на кожата. Симптомите на себореята включват суха, лющеща се кожа или омазняваща се кожа, която е чувствителна на допир.

Себореята е често срещана при хора с мазна кожа и се счита, че генетиката, стресът, хормоналните промени и увреждане на кожата може да допринесат за появата й. Лечението на себореята включва използване на специални шампоани и продукти за грижа за косата, съдържащи съставки, които контролират производството на себум от жлезите. Дерматолозите могат да предложат други лекарства и процедури с антибиотици, стероидни кремове или лазерна терапия, за лечение на по-тежки случаи на себорея.

Ето няколко съвета за грижа за скалпа със себорея:

 1. Изберете подходящият шампоан: Изберете шампоан, който е специално формулиран за скалп със себорея. Тези шампоани съдържат специални съставки, които ще помогнат да се намали производството на мазнини и да се подобри здравето на скалпа. Избягвайте използването на шампоани с агресивни химикали, като например сулфати.
 2. Измивайте косата си редовно: Измивайте косата си поне два пъти седмично, за да отстраните излишните мазнини и замърсявания, които пречат на себума да се освободи навреме от жлезите и го натрупват в тях. Не използвайте твърде гореща вода, за да избегнете допълнително изсушаване на скалпа, което също стимулира свръх производството на себум.
 3. Не използвайте горещи инструменти за оформяне на косата: Горещите инструменти, като например маша и преса могат да допринесат за увеличаване на производството на мазнини, които да увредят скалпа.
 4. Избягвайте носенето на тесни шапки: Тесните шапки могат да допринесат за задържане на мазнините и да доведат до изостряне на симптомите на себореята.
 5. Потърсете съвет от дерматолог: Ако симптомите на себореята продължават да се появяват, потърсете съвет от дерматолог. Той може да ви препоръча специални лекарства или терапии, които ще помогнат да се подобри здравето на скалпа.

Грижата за скалпа със себорея е важна, за да се предотвратят допълнителни проблеми и да се поддържа здрава кожа и коса.

Какви продукти и съставки са подходящи при скалп със себорея?

При скалп със себорея е важно да избирате продукти, които съдържат специални съставки, които ще помогнат да се намали производството на мазнини и да се предотвратят възпалителни процеси на кожата на главата. Ето някои от съставките и продуктите, които са подходящи за скалп със себорея:

 1. Салицилова киселина – тази киселина има антибактериални и противовъзпалителни свойства и може да помогне за премахване на излишните мазнини и кожните клетки на главата.
 2. Пироктон оламин – този състав е известен с антибактериалните си свойства и може да помогне за контролиране на микробите на кожата, които могат да допринесат за появата на себорея.
 3. Клотримазол – това е друг състав, който има антибактериални свойства и може да помогне да се поддържа здравето на кожата на главата.
 4. Шампоани със съдържание на цинк – цинкът е важен минерал, който може да помогне за контролиране на производството на мазнини на кожата и да подобри здравето на скалпа. Шампоани с цинк може да бъдат намерени в аптеките и магазините за красота.
 5. Шампоани със съдържание на селен – селенът е друг важен минерал, който може да помогне за контролиране на производството на мазнини на кожата и да подобри здравето на скалпа.
 6. Шампоани с етерични масла – някои етерични масла, като чаено дърво, мента и лавандула, могат да имат антибактериални свойства и да помогнат за укротяване на себореята.

Винаги е важно да се консултирате с дерматолог или стилист, които да ви помогнат да изберете продуктите най-подходящи за вашата кожа и коса.

Публикувано на Оставете коментар

Как да се грижим за косата си през лятото?

 1. Използвайте шапка или кърпа, това ще я предпази от изсушаване и увреждане. когато сте на слънце.
 2. Използвайте продукти с UV защита. Тези продукти ще предпазят косата ви от UV лъчите на слънцето.
 3. Използвайте балсам за коса или маска, за да я хидратирате след излагане на морска или хлорна вода. Тези продукти ще помогнат да се възстанови хидратацията на косата и ще я направят по-мека и по-гладка.
 4. Избягвайте употребата на преси за коса или други инструменти за оформяне на косата, когато косата ви е мокра, защото водата в съчетание с топлината ще я увреди в дълбочина.
 5. Опитайте се да не миете косата си всеки ден, защото това води до дехидратация . Вместо това измивайте я на всеки два или три дни, ако е възможно.
 6. Пийте достатъчно вода, за да поддържате тялото си хидратирано, това ще спомогне да се запази влагата в косата ви.
 7. Избягвайте да пречупвате косата си, като носите опашка или кок, защото това също води до увреждане.

Ако следвате тези съвети за грижа за косата през лятото, може да бъдете уверени, че ще имате здрава и блестяща коса, дори и след излагането й на слънце и други екстремни условия.

Публикувано на Оставете коментар

Как да предотвратим косопада?

Косопадът може да бъде причинен от множество фактори, като генетика, хранене, стрес, здравословни проблеми, хормонални промени и други. Ето няколко съвета за предотвратяване на косопада:

 1. Подхранване на косата: Важно е да се храните правилно. Включете в диетата си храни, богати на витамини и минерали, като например ядки, яйца, риба, спанак и моркови. Осигурете си достатъчно протеини, за да подпомогнете здравето на косата.
 2. Поддържайте здравословен начин на живот: Стресът и липсата на сън могат също да допринесат за косопада. Опитайте се да се релаксирате и да спите достатъчно, за да намалите стреса в живота си.
 3. Избягвайте агресивни техники за обработка на косата: Честата употреба на преси за коса, маши за къдрене и боядисване допринасят за нараняването на косата и могат да я направят по-слаба. Опитайте се да избягвате агресивните техники за обработка на косата, използвайки щадящи алтернативи.
 4. Избягвайте натоварването на косата: Прическите, които натоварват косата, като например коса вързана на опашка и коковете, също могат да допринесат за косопада. Опитайте се да носите по-леки прически и да избягвате тези, които натоварват косата.
 5. Използвайте качествени продукти за грижа за косата: Изберете продукти за грижа за косата, които са подходящи за вашето състояние на косъма. Избягвайте продукти, които могат да допринесат за изсушаването на косата или да я направят по-слаба.

Ако косопадът продължава или се увеличава, е важно да се консултирате с професионален козметик или лекар, за да определите причините за това.

Публикувано на Оставете коментар

Как правилно да използваме маша или преса за коса?

Ето няколко съвета как да навиете косата си с маша или да я изправите с преса без да я изгорите:

 • Използвайте спрей за предпазване от топлина: Преди да третирате косата си, нанесете спрей за защита от топлина, за да предотвратите увреждането ѝ.
 • Изберете правилната температура: Настройте пресата или машата за къдрене на подходяща температура според типа на косата. За тънка или увредена коса използвайте по-ниска температура, докато за по-дебела или буйна коса може да се наложи да използвате по-висока температура.
 • Разделете косата: Разделете косата си на секции и започнете да къдрите първо долните секции. Това ще помогне да предотвратите заплитането на косата и така ще навиете цялата коса равномерно.
 • Задръжте косата: Задръжте кичура от косата за няколко секунди преди да го пуснете, за да може той да се оформи като къдрица и да се стегне. Пресата за коса я плъзгайте бързо и многократно върху кичура, за да предотвратите прегряването му от топлината.
 • Не прекалявайте със сила: Когато къдрите или изправяте косата си не я дърпайте прекалено силно докато я увивате около машата или при плъзгане на пресата, тъй като това може да доведе до увреждане и накъсване.
 • Избягвайте прекомерната употреба: Избягвайте да използвате машата или пресата твърде често, защото това ще да доведе до увреждане на косата ви с течение на времето.
 • Използвайте ниска степен на нагряване: Ако имате тънка или увредена коса, използвайте ниска температура и задържайте пресата или върху машата за по-кратко време, така ще намалите риска от топлинно увреждане.
 • Следвайки тези съвети ще можете да предотвратите топлинното увреждане и да постигнете красиви, еластични къдрици.

Важно: винаги използвайте маша за къдрене или преса върху напълно суха коса. Използването върху влажна или мокра коса може да доведе до увреждане от изпаряването на нагрятата вода, което ще доведе до суха, чуплива и склонна към накъсване коса. Освен това използването на маша за къдрене или преса на мокра коса може да увеличи риска от топлинно увреждане, тъй като косата е по-уязвима към високата температура на метала. За да избегнете тези рискове, най-добре е винаги косата ви да е напълно суха преди да използвате топлинни уреди.

Публикувано на Оставете коментар

Каква е разликата между това да се боядисваме с боя за коса от магазина и с професионална боя?

Купената в магазина боя за коса и професионалната боя за коса от салона се различават по няколко неща:

Качество на съставките: Професионалната боя за коса обикновено съдържа по-качествени съставки от купената в магазина боя, което е от съществено значение при защитата и грижата за косата по време на процеса на боядисване.

Устойчивост и надеждност: Професионалните бои за коса са разработени така, че да са устойчиви по отношение на цвета и предвидими по отношение на резултатите, докато боите за коса закупени от магазина могат да варират по отношение на резултатите и са по-малко надеждни.

Експертност: Професионалните фризьори са обучени да подбират правилния цвят и продукт за вашия тип коса и цвят на кожата, което гарантира най-добрите възможни резултати. Докато консултантите в магазина познават най-общите характеристики и често не могат да помогнат с подробности, което може да доведе до грешен избор.

Нанасяне: Боята за коса в салона се нанася от обучен професионалист, който може точно да смеси и нанесе боята, за да осигури равномерно покритие и да сведе до минимум риска от увреждане на косата и скалпа.

Грижа за след това: Професионалните фризьори обикновено дават съвети за това как да се грижите за косата си след боядисването, което може да помогне да запазите косата си здрава и жизнена за по-дълго време.

Като цяло, въпреки че боята за коса закупена от магазина може да бъде рентабилен вариант за хората с ограничен бюджет, професионалната боя за коса в салона може да осигури по-качествени резултати и по-безопасно и по-персонализирано изживяване.

Публикувано на Оставете коментар

Какви рискове за косата има при изрусяване?

Обезцветяването на косата може да доведе до няколко риска, включително:

Дехидратация и чупливост: Обезцветяването на косата премахва естествените ѝ масла и може да я направи суха, крехка и склонна към накъсване.

Увреждане на ствола на косъма: Обезцветяването на косата може да доведе до структурно увреждане на косъма, което да го направи слаб и склонен към накъсване.

Дразнене на скалпа: Обезцветяването може да раздразни скалпа, като предизвика зачервяване, сърбеж и дори увреждане на кожата.

Избледняване: С течение на времето цветът нанесен след обезцветяването може да избледнее и косата да изглежда матова и без цвят.

Неравномерен цвят: Ако не се прилага правилно, обезцветяването може да доведе до неравномерен цвят, като някои области да бъдат по-светли или по-тъмни от други.

Химически изгаряния: В екстремни случаи обезцветяването може да причини химически изгаряния по скалпа и кожата.

За да сведете до минимум рисковете от обезцветяването на косата е важно да потърсите помощта на професионален фризьор, който да следва внимателно инструкциите препоръчителни за такава процедура. Освен това е важно да бъдат използвани висококачествени продукти, които да поддържат косата добре хидратирана и да предотвратят нейното изсушаване и накъсване.

Публикувано на Оставете коментар

Колко често трябва да мием косата?

Това зависи от няколко фактора, като например типа коса, състоянието на скалпа и личните предпочитания. Средно повечето хора мият косата си на всеки 2-3 дни. Някои хора с много суха коса обаче могат да я мият само веднъж седмично, а други с много мазна коса – всеки ден. Препоръчително е да се вслушвате в косата и скалпа си и да ги миете толкова често, колкото е необходимо, за да бъдат чисти и здрави.

Ако живеете в град с мръсна околна среда, може да се наложи да миете косата си по-често, за да премахнете натрупаните замърсители и мръсотия. Препоръчително е да миете косата си на всеки 1-2 дни, за да я поддържате чиста и здрава. Освен това може да помислите за използване на почистващ шампоан или от време на време да изплаквате с ябълков оцет, за да отстраните всички натрупвания по скалпа и косата. Както винаги, важно е да се вслушвате в косата си и ако е необходимо да коригирате рутинните си процедури за измиване.

Но, ако живеете в чиста и здравословна среда, може да миете косата си по-рядко от човек, който живее в мръсна среда. Средно повечето хора да мият косата си на всеки 2-3 дни, за да поддържат косата си здрава. Тази честота на измиване обаче може да варира в зависимост от типа коса, състоянието на скалпа и личните предпочитания. Някои хора със суха коса може да се нуждаят от миене само веднъж седмично, докато други с мазна коса може да се налага да я мият всеки ден. Важно е да се вслушвате в косата си и да променяте режима на миене според нуждите си, за да поддържате косата си здрава.

Публикувано на Оставете коментар

Каква козметика за коса да използваме?

Ако имате мазна коса, можете да се възползвате от следните козметични продукти:

 • Шампоан за мазна коса: Търсете шампоани, които са специално разработени за мазна коса, тъй като те често съдържат съставки, които помагат за контролиране на производството на мазнина.Ако имате мазна коса, можете да се възползвате от следните козметични продукти:
 • Шампоан за почистване: Шампоаните за почистване могат да помогнат за премахване на натрупаните мазнини, замърсявания и остатъци от продукти върху скалпа. Използвайте веднъж или два пъти седмично, в зависимост от типа на косата си.
 • Сух шампоан: Сухите шампоани могат да помогнат за абсорбиране на излишната мазнина и да освежат косата ви между измиванията.
 • Лечение без отмиване: Препаратите без отмиване, като например пяна или спрей, могат да помогнат за контролиране на производството на мазнини и да придадат обем на косата ви.
 • Продукти за оформяне на косата, които не съдържат мазнини: Избирайте продукти за оформяне на косата, които не съдържат масла и са леки, като пяни, гелове или кремове.

Важно: избягвайте използването на тежки, мазни продукти за коса и да ограничете използването на топлинни инструменти за оформяне на прическата, тъй като те могат да допринесат за прекомерното производство на мазнини. Освен това помислете за използването на нежна четка за коса, която в съчетание с прекомерно продължително или често разресване може да стимулира производството на мазнини в скалпа.

Ако имате суха коса, можете да се възползвате от следните козметични продукти:

 • Хидратиращ шампоан: Използвайте шампоани, които са предназначени за суха коса, тъй като те често съдържат съставки, които помагат за хидратиране и подхранване на косата.
 • Балсам: Използвайте хидратиращ балсам след всяко измиване с шампоан, за да хидратирате и улесните разплитането на косата. Оставете да действа 2-3 минути, преди да го изплакнете.
 • Маски за коса или балсами за дълбоко подхранване: Използвайте веднъж или два пъти седмично, за да осигурите допълнителна хидратация и подхранване на косата.
 • Терапии за коса: Потърсете продукти за третиране на косата, като масла или серуми, които са специално разработени за суха коса. Нанасяйте малко количество върху краищата на косата, за да предотвратите цъфтежа и да придадете блясък.
 • Термозащитен спрей: Използвайте термозащитен спрей, преди да използвате топлинни инструменти, като сешоар или преса, за да предпазите косата си от увреждане.

Важно: избягвайте използването на гореща вода, тъй като тя може да лиши косата ви от естественото омазняване, както и да ограничите използването на топлинни инструменти за оформяне на прическата. Освен това помислете дали да не използвате гребен с широки зъби за разресване на мократа коса, тъй като това може да помогне за предотвратяване на накъсването ѝ.

Ако имате пърхот, може да се възползвате от следната козметика за коса:

 • Шампоан против пърхот: Потърсете шампоани, които са специално разработени за пърхот и съдържат активни съставки, като пиритион цинк или салицилова киселина, които помагат за контролиране на растежа на дрождите по скалпа.
 • Лечение на скалпа: Помислете за използване на средства за третиране на скалпа, като например скраб за скалп или масло от чаено дърво, които помагат за ексфолиране и успокояване на скалпа.
 • Третиране на кожата: Изберете продукти за третиране на скалпа, като например спрейове или серуми, които съдържат съставки, спомагащи за успокояване на скалпа и предотвратяване на сърбежа и излющването.

Важно: спазвайте инструкциите на етикета на продукта и го използвайте редовно, за да контролирате пърхота. Освен това помислете за използването на нежна четка за коса, която в съчетание с прекомерно продължително или често разресване може да стимулира производството на мазнини в скалпа. Ако пърхотът ви не се подобри след използването на тези продукти, консултирайте се с дерматолог за изготвяне на индивидуален план за лечение.

Ако имате мазни корени и сухи краища, може да се възползвате от следната козметика за коса:

 • Шампоан за мазни корени: Потърсете шампоани, които са специално разработени за мазна коса и помагат за контролиране на производството на мазнини. Фокусирайте се върху корените и скалпа, когато миете косата си.
 • Балсам за сухи краища: Използвайте хидратиращ балсам, като се съсредоточите върху краищата на косата. Оставете го да действа 2-3 минути преди да го изплакнете.
 • Сух шампоан: Сухият шампоан може да помогне за абсорбиране на излишното омазняване в корените и да освежи косата между измиванията.
 • Терапия за коса: Нанесете малко количество продукт, например масло или серум в краищата на косата, за да хидратирате и предотвратите цъфтежа на краищата.
 • Продукти за оформяне на обем: Избирайте леки стилизиращи продукти, които не съдържат масла, като мусове или спрейове, за да придадете обем на корените си и да предотвратите омазняването им.

Важно: избягвайте прекомерното разресване на косата, тъй като това може да стимулира производството на мазнини в скалпа, както и да ограничите използването на топлинни стилизиращи инструменти, тъй като те могат да допринесат за прекомерното производство на мазнини. Освен това обмислете използването на нежна четка за коса, която не стимулира производството на мазнини в скалпа, редовно използвайте и сух шампоан, за да контролирате омазняването и за освежаване косата между измиванията.

Ако имате боядисана коса, може да се възползвате от следните козметични продукти за коса:

 • Шампоан за боядисана коса: Използвайте шампоани, които са специално разработени за боядисана коса, тъй като те често съдържат съставки, които помагат за защита и запазване на цвета на косата.
 • Балсам за боядисана коса: Използвайте хидратиращ балсам, който е специално разработен за боядисана коса, за да хидратира и защити косата.
 • Маски за коса или балсами за коса: Използвайте веднъж или два пъти седмично, за да осигурите допълнителна хидратация и подхранване на косата си.
 • Терапии за коса: Търсете продукти за третиране на косата, като масла или серуми за коса, които съдържат UV-защитни вещества, за да предпазят цвета на косата от избледняване, например при излагане на слънце.
 • Термозащитен спрей: Използвайте термозащитен спрей, преди да използвате инструменти за топлинно оформяне, като сешоар или преса, за да предпазите косата си от увреждане и да запазите цвета ѝ.

Важно: избягвайте използването на гореща вода, тъй като тя може да лиши косата ви от естествените мазнини, както и ограничете използването на инструменти за топлинно оформяне. Освен това помислете за използване на гребен с широки зъби за разресване на мократа коса, тъй като това ще да помогне за предотвратяване на накъсването ѝ. Опитайте се да ограничите излагането на хлор, солена вода и други агресивни химикали, тъй като те също могат да допринесат за избледняване и увреждане на цвета на косата.

Ако имате силно третирана и увредена коса, можете да се възползвате от следните козметични продукти:

 • Възстановяващ шампоан: Търсете шампоани, които са специално разработени за увредена коса, тъй като те често съдържат съставки, които помагат за възстановяването и подхранването на косата.
 • Интензивно подхранващо лечение: Използвайте дълбокодействащ балсам или маска за силно третирана коса веднъж или два пъти седмично, за да възстановите хидратацията и уврежданията по косата.
 • Терапии за коса: Търсете продукти за третиране на косата, като масла или серуми за коса, които съдържат съставки, които помагат за хидратиране и защита на косата.
 • Термозащитен спрей: Използвайте термозащитен спрей преди да използвате инструменти за топлинно оформяне, като сешоар или преса, за да предпазите косата си от по-нататъшно увреждане.

Важно: избягвайте използването на гореща вода, тъй като тя може да лиши косата ви от естествените мазнини,както и ограничете използването на инструменти за топлинно оформяне. Освен това помислете за използване на гребен с широки зъби за разресване на мократа коса, тъй като това ще помогне за предотвратяване на накъсването ѝ. Опитайте се да избягвате агресивните химикали и прекомерното стилизиране, които могат да допринесат за по-нататъшно увреждане на косата ви. Ако косата ви продължава да е увредена, може би е най-добре да се консултирате със стилист за индивидуален план за лечение.